Gårdsmiljö, mobilhemsida

Aktiviteter utanför Sällegården

I landskapet runt Sällegården finns en mängd aktiviteter och besöksmål att välja på. Det finns något som passar alla åldrar. Landskapet är svagt kuperat med mycket skog och små smala lantliga vägar. I det vackra Småländska landskapet finns det många sjöar med fina bad. Du har flera mysiga presentbodar och cafeér att välja på. Kanske tar du ditt eftermiddagskaffe vid någon av bodarna och njuter sedan av solnedgången. För barnfamiljen är en dag på Astrid Lindgens Värld ett måste.

 

Kleva Gruva
I Kleva Gruva startade man brytning av koppar redan 1691. Gruvan hade sin storhetstid i slutet av 1800-talet då man bröt nickel. Idag är gruvan en spännande visningsgruva med långa gångar och djupa gruvschakt.

 

 

Levanders lanthandel

I den stämningsfyllda butiken från 1920 finns den genuint bevarade inredningen kvar. Idag är hyllorna fyllda av nytillverkade godsaker som saft och drickor gjorda efter gammeldags recept. Du kan även sitta ner i Levanders café och dricka en kopp kaffe.

Guldvaskning i Ädelfors

Guldvaskningen ligger på en lugn och fin plats vid den vackra Emån. Det enda som kan störa friden är fågelsång, vattnets porlande och suset av sommarbris i träden. Det finns sol- och regnskydd både över vaskplatserna, grillen, eld- och matplatserna. När ni kommer hit, tas ni hand om av någon av våra instruktörer - Sveriges mest erfarna guldgrävare - som förser er med all den utrustning ni behöver för att vaska guld.

Kettilsås - skidåkning 
I anläggningen finns cafeteria och värmestuga. Du kan även hyra utrustning här, såväl utförsåkning som snowboard.

Här finns tre backar för utförsåkning samt en "Fun Park" med "Bigjump". I Kettilsås finns utrustning för tillverkning av konstsnö.

Målilla Älgpark

På Målilla Älgpark kan du mata och klappa skogens konung. Här finns flera hägn där du kan titta på älgar från mycket nära håll. På Mållilla älgpark finns det en suvenirshop där du kan köpa med dig en egen gosse älg hem.
 

 

 

Emils Katthult

I Katthult kan man gå runt bland byggnaderna och känna igen sig i både atmosfär och detaljer från Emils filmer.
Huvudbyggnaden i Katthult, med flaggstången där Ida hissades upp är ett av Sveriges mest fotograferade hus.
Snickerboa är något av hjärtat i Katthult. Här kan man gå in och hitta bl.a. Emils trägubbar och spisen där Emil gömde sin matlåda vilket gjorde att han klarade sig ganska bra trots att han ibland var inlåst i långa dagar.

 

Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld är egentligen inte en utan många världar samlade på ett ställe. Under en vandring runtom i parken passerar man välkända platser som Törnrosdalen och Körsbärsdalen. Inte långt därifrån, men i en helt annan värld, ligger Mattisborgen. Fortsätt en bit till och vips, där är Villa Villekulla. Dessförinnan har ni säkert stannat till vid Karlssons tak och i Katthult. Alla är miljöer som går att känna igen från Astrid Lindgrens berättelser..